Románia, Bulgária és Horvátország is tiltakozott tegnap amiatt, mert egy orosz hírügynökség (RIA Novosztyi) szerint az Iszlám Állam ettől a három országtól kapott fegyvereket, amikor ők még Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoltak.”
Na, akkor vajon kik is ezek az átvedlett ISIS-banditák?


Közben az Európai Bizottság jelentést adott ki arról, hogy hány európai állampolgár harcolhat Irakban és Szíriában zsoldosként.
Egy neve elhallgatását kérő orosz katonai vezető azt állította a RIA Novosztyi nevű hírügynökségnek, hogy az Iszlám Állam nevű terrorista szervezetet, amikor még Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIL) néven harcolt Szíriában a kormányerők ellen, nyugati titkosszolgálatoktól kapták a fegyvereket. Többnyire zsidómonopólium alatt álló Kataron, Kuvaiton és Szaúd-Arábián (Az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet térhódítása igencsak átrendezte a régió államainak, sőt az egész nemzetközi közösségnek a prioritásait. Az ENSZ szerint itt az idő a fokozottabb együttműködésre a terrorizmus elleni harcban, mivel több százezer menekült miatt már humanitárius katasztrófa alakult ki Irakban. A fontos támogatók között van Szaúd-Arábia is, amely óriási összeggel járult hozzá a terrorizmus elleni harchoz. – Hát nem érdekes?) át érkezett a fegyver, lőszer és pénz. Azonban a forrás szerint elsősorban nem az olyan nyugati titkosszolgálatok, mint a CIA vagy a MI6, látták el a szükséges hadieszközökkel a terrorista csoportot, hanem kelet-közép európai államok álcáját használva.


Az orosz katonai forrás szerint tehát közvetve a kalifátus harcosai Bulgáriától páncélozott járműveket és gránátvetőket, Horvátországtól tüzérségi eszközöket, Romániától tankokat és lőfegyvereket kaptak. Sőt megemlítették Ukrajnát is: Kijevtől csapatszállító járműveket kaptak az iszlamisták. A román fegyverexportot felügyelő bukaresti külügyminisztérium az Agerpres hírügynökségnek leszögezte: „2012–2014 között Románia senkinek nem adott el harckocsikat, és határozottan elutasítja azokat a névtelenségbe burkolózó gyanúsításokat, amelyek szerint köze lenne a szunnita szélsőségesek felfegyverzéséhez.”
Hasonlóképpen tiltakozott Bulgária és Horvátország is.
De hát nem is azt állították az oroszok, hogy ők (mármint Románia, Bulgária, Horvátország - megjegyeznám, hogy valószínűleg valami külső záradékban ez is feltétel volt a nagy EU-hoz való csatlakozási-kérelmük elbírálásakor) vagy tőlük konkrétan, hanem azt hogy rajtuk keresztül a zsidóbefolyású titkosszolgálatok! Eközben az Európai Bizottság jelentése szerint több mint kétezer európai uniós polgár vehet részt zsoldosként az iraki és szíriai harcokban az iszlamisták oldalán. Arra vonatkozóan nem közölt adatokat Cecilia Malmström, az uniós belügyekért felelős biztos irodája, hogy melyik országban pontosan hány európai iszlamista harcos tartózkodhat, mivel egyes fegyveres csoportok, elsősorban az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezet, Szíriában és Irakban is aktívak.
Szintén szerdán Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter egy rádióinterjúban arról számolt be, hogy a párizsi kormány információi szerint nagyjából 900 „francia” állampolgár harcol a két közel-keleti országban, vagy van útban Szíria és Irak felé.


Várhegyi Kálmán