Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor menedékjogot adna Magyarországon egy háborús bűnösnek, a grúz-orosz háború kirobbantásáért és dél-oszétiai civilek ezreinek haláláért felelős Mihail Szaakasvili volt grúz államfőnek.
Szaakasvili ellen Grúziában letartóztató-parancs van érvényben és a helyi média szerint 11 évi szabadságvesztésre ítélik hatalommal való visszaélés miatt, valamint folyamatban van a nyomozás azzal kapcsolatban, hogy a nemzetbiztonsági hivatal akkori vezetőjével közreműködve játszotta magánkézre a állami vagyont.
Ugyanakkor minden valóságalapot nélkülöz az a feltételezés, hogy ha a volt államfő valóban az Egyesült Államokban tartózkodik, egy hazánkhoz hasonló kis országban akarna meghúzódni, ami az ő helyzetében sokkal kevésbé biztonságos mint az Egyesült Államok. A nyugati sajtó információival ellentétben tudni lehet, hogy Mihail Szaakasvili nem az Egyesült Államokban, hanem Ukrajnában tartózkodik. Az orosz média szerint Szaakasvili jelenleg is Arszenij Jacenjuk, fegyveres puccsal hatalomra juttatott ukrán kormányfő tanácsadójaként működik Kijevben. Ukrajnából pedig nemsokára menekülnie kell majd, mert ahogy közeleg a tél, a kijevi kormány bukásának is egyre nő a valószínűsége. Emiatt elképzelhető, hogy a háborús bűnös alternatív menedéket keresne Magyarországon.
Hídfő.net | Szaakasvili UkrajnábanSzaakasvili, amint épp Kijevben szónokol Ukrajna EU-csatlakozásának fontosságáról
A Miniszterelnökség közölte a HVG.hu megkeresésére, hogy Szaakasvili valóban látogatást tett július 30-án "régi barátja, Orbán Viktor meghívására", - egy a lap által idézett fideszes forrás pedig "megalapozott feltevésnek" nevezte a menedékjog megadását.
Korábban Orbán Viktor - 2012 szeptemberében - Grúziában egy kampánygyűlésen felszólalt Szaakasvili mellett. Azt megelőzően pedig - 2008-ban - Oroszország elleni beavatkozásra szólította fel a NATO-t, miután az orosz hadsereg meghiúsította a Grúzia által Dél-Oszétia megszállására indított hadműveletet.
Dél-Oszétia gazdaságilag kevésbé, geopolitikailag viszont annál jelentősebb terület. A térségen az orosz hadsereg egy ellátási útvonala húzódott keresztül, amin többek közt Szíriának és a térségben állomásozó orosz csapatoknak érkezett az utánpótlás. A NATO-nak Szíria megszállásához égetően fontos lett volna, hogy Dél-Oszétia az akkor még NATO-tagságra várományos Grúzia része legyen. Ebben az esetben nyugati csapatok elvághatták volna a térségbe érkező orosz ellátmány egy fő útvonalát, és a nyugati hatalmak nyílt katonai beavatkozást kezdtek volna Szíriában.
Szíria észak-keleti részén található az egyik jelentős gázmező, ami a Nabucco-projekt forrásvidéke lett volna. Orbán Viktor minden lépése a nyugati érdeket szolgálta akkor is, most pedig menedéket adna egy bukott atlantistának, akit saját népe zavart el, saját hazájában és valamennyi szomszédos országban pedig háborús bűnösként ismerik.
http://www.hidfo.net/2014/08/18/orban-viktor-nagy-baratja-magyarorszagra-jon




Szaakasvili és Orbán - mi a közös nevező?

A hazánkban vezető pozíciókat betöltő politikusokhoz kísértetiesen hasonló pályafutása volt a mostanra már bukott, jelenleg körözés alatt álló Mihail Szaakasvili volt grúz államfőnek.
Szaakasvili az Egyesült Államok Külügyminisztériumának Edmund S. Muskie ösztöndíj-programja segítségével folytatta posztgraduális tanulmányait. Annak idején a magyar atlantista politikusokhoz hasonló pályafutást járt be, 1994-ben jogi mesterfokozatot szerzett a Columbia Egyetemhez tartozó Columbia Law School-ban, majd egy évet töltött a George Washington Egyetem jogi intézetében. Tanulmányait követően a Patterson Belknap Webb & Tyler jogi irodánál helyezték el, ahol beletanult a törvény által biztosított kiskapuk kihasználásának gyakorlatába.
Szaakasviili, miután elvégezte nyugati tanulmányait, egy grúziai "ismerősének" felkérésére vett részt a grúz belpolitikában. A bukott atlantista politikus a posztszovjet térség rendszerváltás utáni, általános sablonja szerint került a hatalomba: tanulmányait nyugati ország támogatásával, nyugati egyetemen folytatta, majd a képzések végeztével visszatért hazájába és ott pályafutása során végig a nyugati országok érdekében álló tevékenységet folytatott.

A bukott Szaakasvili minden szempontból egy általános sablon szerint előállított politikus volt: nyugati mentorok, nyugati anyagi támogatók, nyugati végzettség - majd hazatért szülőhazájába, és cserébe azért, hogy saját országa nevében a nyugati országok számára előnyös megállapodásokat kötött, az ő anyagi helyzete is felívelőben volt. Mire Szaakasvili politikája odáig jutott, hogy nyílt katonai konfliktust kezdett Oroszország határában, Grúziát majdnem behúzta a NATO-ba, az Európai Unióba, magánvagyona a nyugatról hazaküldött politikusok sablonjának megfelelően gyarapodott.
Grúziában jelenleg is folyik a nyomozás azzal kapcsolatban, hogy Szaakasvili más, szintén nyugaton végzett kormánypolitikusokkal összejátszva magánkézre, nyugati befektetők kezére játszotta az állami vagyon egy részét. Miközben az ámokfutó atlantista politikus kudarcot vallott, idehaza azt láthatjuk, hogy a magyar politikai élet szintén ugyanazon bukott sablon szerint alakul, ami Grúziában már elbukott, a Visegrádi Négyek többi országában pedig a bukás szélén áll. Orbán Viktor a rendszerváltás idején szintén nyugati mentorokkal, nyugati pénzen folytatta tanulmányait. (Ez általános jelleggel igaz a magyarországi vezető politikusokra) A Soros Alapítvány pénzén az oxfordi Pembroke College-ben volt ösztöndíjas, majd az országgyűlési választásokra hazatért, és azóta is a nyugati érdeket képviseli a magyarországi politikában. Ugyanakkor felmerül a kérdés; miért jött haza Orbán Viktor, tanulmányait félbeszakítva, hogy a Fidesz nevű liberális párt élén részt vegyen a nyugati átmenet levezénylésében? Hazajött, vagy; hazaküldték?
A magyar politikában Szaakasvilihez hasonló szerepet betöltő Orbán újonnan már szívesen letagadná nyugati tanulmányait, hogy hitelesebben hivatkozhasson nyugatról pénzelt ellenzéki tevékenységre. Mint korábban hírül adtuk, Orbán Viktort törölték a híres oxfordi diákok listájáról, egyértelműen egy rosszul fabrikált ürügyre hivatkozva.

http://www.hidfo.net/2014/08/19/szaakasvili-es-orban-mi-kozos-nevezo